Apabila perkara yang benar sik dipeduli agik

Kita sik takut mun kuasa-kuasa besar bebulak dan napok perkara yang benar. Yang kita takut ialah bila kuasa-kuasa besar dah sik lalek gik untuk napok perkara benar.

“truth is the first casualty of war”

Kinek tuk, mun ada orang nak berungkit kerajaan sapa dolok yang mula-mula bertapak, tunjuk jak peta tuk:

  1. Palestin dah wujud sezaman kerajaan Israel (lebih kurang 900 BC)
  2. Palestin sik betapak atas Israel, dan Israel sik betapak atas Palestin
  3. Tapi hari tuk, Israel dah ngambik majoriti tanah Palestin

Mun malas baca buku sejarah, benda masih boleh Google.

Segelintir orang di Harmoniland nyokong penjajah dan orang yang menentang penjajah dianggap pengganas. Mun pia Mat Kilau pun pengganas juak lah?

Tapi sikhal, kebenaran masih boleh diakses walaupun banyak cubaan kuasa-kuasa besar menyekat dan memanipulasi tafsiran fakta. Kita sebagai orang biasa tetap tolong termampu, teruskan boikot dan menyebar kebenaran. Mudahan sidak yang di kedudukan berpengaruh pun buat semampu juak.

Sampe satu tahap kelak, orang sik kisah dengan kebenaran agik. Waktu ya kuasa-kuasa besar dah berehat dari menyembunyikan kebenaran. Sapa nak bercakap benar pun takut sebab macam dah sekda guna. Waktu ya Raja Pembulak jadi kuasa besar.

[ entri tuk ditulis sewaktu konflik Palestin-Israel Oktober 2023 sedang berlaku. Laksamana merati segenlintir perangei urang Harmoniland di media sosial dan IRL menyokong Israel. Laksamana menyokong Palestin dan Hamas. Laksamana memusuhi Israel dan Zionis ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *