Monthly Archives: December 2022

Ekonomi berasaskan gula ialah bencana kesihatan

Laksamana baruk pulang raon-raon di Kuching. Tiap shopping mall atau pesta mesti akan ada kedai makanan/minuman nak manis-manis.

Air sirap, cola, milo, boba, sekerem, donut… dak nembiak nang suka benar beramakan macam tuk.

Memetik kata-kata sorang lecturer bidang kesihatan (lupak nama nya)

“You either die young or live long enough to develop diabetes”

Diabetes Type 2 tuk datang dari amalan pemakanan yang sik sihat khususnya tinggi gula. Nama “kencing manis” macam sik bahaya, tapi, dari sia lah berpunca nya buah pinggang rosak, darah tinggi, mati pucuk.

Ada sigek kopi 3-in-1 Laksamana penah minum. Nang sedap macam biasa selalu. Tapi bila kemeh, bebuih-buih air kemeh. Heran. Sedangkan seharian ya sekda minum manis. Makan nasi pun sikit jak. Duhal tek kandungan gula sepeket kopi ya tek melampau (1 paket ada 13.1 gram gula. Per 100 gram ada 65.4 gram gula).

Gula tuk boleh molah ketagih sebenarnya. Sebab ya lah ekonomi berasaskan gula sangat kukuh dan cepat berkembang. Tapi kebanyakan kita sik sedar bahawa gula ialah perosak kesihatan.

Laksamana mok pesan, jaga mena-mena pemakanan dan buah pinggang. Kita kinek dah berada dalam ekonomi berasaskan gula. Mun dapat, seharian sik ngambik gula dan susu manis pun sekhal sebab nasik pun dah memang jadi gula.

Duhal Powerpoint dapat jadi Video Editor

Laksamana ngedit video meme atau video berkaitan kerja guna app InShot. Ya jak yang paling ngam ngan kadar kemahiran dan hardware yang ada.

Baru-baru tuk Laksamana molah sigek video untuk showcase result runner-runner virtual run. Ya event company, Harwood Virtual Run. Laksamana kumpul data sidak peserta Sibu jak. Memang niat asal nak molah slideshow, tapi untuk senang distribute dan consume Laksamana polah video terus.

Isu yang timbul ialah, macam ni nak molah video list and ranking guna inShot? Objektif yang maok dipolah ialah gambar player, nama, kilometer dalam setiap ‘card’ dan ‘card’ ya akan bergerak slowly dari kanan ke kiri.

Laksamana mok polah camtuk, semua ada 60 card

Untuk molah Card memang sekda masalah – canva kan ada. Tapi untuk molah simple animation/movement guna inShot memang susah dan terhad. Mun nak make software high level macam Adobe nang sik pande (melainkan Photoshop).

Laksamana dapat idea untuk cuba Powerpoint. Nak molah objek dapat bergerak nang senang.

ada timeline, ada layer, dah kedak software video editor

Yang paling best, duhal Powerpoint dapat export ke video MP4! Bahkan up to 1080p

File -> Export -> Create a Video

Hasil nya: https://www.facebook.com/100044379863700/videos/688545576215084/

Senarai software/app yang dipake: Powerpoint, inShot, Canva