Gelas mug – invention, reinvention, repurpose

Tulisan tuk hanya sekadar pendapat dan idea peribadi. Laksamana sekda autoriti dan niat untuk mengetengahkan apa-apa analisis yang serius dan berfakta. Santai jak.

At the end of an invention is reinvention. At the end of reinvention is repurpose

– quote kedirik

Bila dunia dah tepu dengan kemajuan/pemodenan (macam zaman kita kinek tuk), kita automatik lupak dengan perkara asas yang dah merintis segala material dan idealogi yang dipake untuk membentuk peradaban tuk. Contohnya, smartphone yang dipegang kita tuk pun kita boleh lupak-lupak-ingat macam ni nya “tetiba” jadi benda asas dalam kehidupan seharian, padahal pada awal era kelahiran smartphone, kita belum nganggap nya penting – sedar sik sedar dah jadi item penting.

part of human starterpack

Agak boring topik tuk sebenarnya, but bear 🐻 with me a little bit more 🙏 .

“At the end of an invention is reinvention”. Sebenarnya, smartphone ya nang udah penting dari awal-awal gik, bukan tetiba-tiba jadi penting. Kerana sebelum datangnya smartphone, kita ada mobile phone (macam telepon nokia 3310 nak biasa ya) yang juak adalah suatu item penting. Dan sebelum datangnya mobile phone, kita ada telepon rumah. Di akhir sesuatu invention, ialah reinvention. Telepon rumah di invent semula, menjadi mobile phone. Mobile phone di invent semula, menjadi smartphone.

Gelas mug, dicipta udah seawal 6000 BCE (dan mungkin lebih awal)

mug zaman Neolitik dari China, rujuk wikipedia

Udah dicipta, dicipta agik, pasya dicipta agik. Tambah gagang. Tukar material. Tukar saiz. Tukar bentuk. Sehinggalah sampe satu tahap orang sik fokus agik untuk reinvent, tapi orang repurpose kan gelas mug. “At the end of reinvention is repurpose”

common merch item, the unskippable ads

Kinek tuk gelas mug di repurpose untuk menjadi mug merchandise, mug prank, mug hiasan, mug mainan, mug karya seni dan macam-macam, engkah logo produk, engkah mesej. Tetap nya dapat pake minum air, tapi disamping ya purpose nya sebagai brand advertising.

Get the concept?

References
https://en.wikipedia.org/wiki/Mug

One thought on “Gelas mug – invention, reinvention, repurpose

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *