Monthly Archives: July 2022

Gelas mug – invention, reinvention, repurpose

Tulisan tuk hanya sekadar pendapat dan idea peribadi. Laksamana sekda autoriti dan niat untuk mengetengahkan apa-apa analisis yang serius dan berfakta. Santai jak.

At the end of an invention is reinvention. At the end of reinvention is repurpose

– quote kedirik

Bila dunia dah tepu dengan kemajuan/pemodenan (macam zaman kita kinek tuk), kita automatik lupak dengan perkara asas yang dah merintis segala material dan idealogi yang dipake untuk membentuk peradaban tuk. Contohnya, smartphone yang dipegang kita tuk pun kita boleh lupak-lupak-ingat macam ni nya “tetiba” jadi benda asas dalam kehidupan seharian, padahal pada awal era kelahiran smartphone, kita belum nganggap nya penting – sedar sik sedar dah jadi item penting.

part of human starterpack

Agak boring topik tuk sebenarnya, but bear 🐻 with me a little bit more 🙏 .

“At the end of an invention is reinvention”. Sebenarnya, smartphone ya nang udah penting dari awal-awal gik, bukan tetiba-tiba jadi penting. Kerana sebelum datangnya smartphone, kita ada mobile phone (macam telepon nokia 3310 nak biasa ya) yang juak adalah suatu item penting. Dan sebelum datangnya mobile phone, kita ada telepon rumah. Di akhir sesuatu invention, ialah reinvention. Telepon rumah di invent semula, menjadi mobile phone. Mobile phone di invent semula, menjadi smartphone.

Gelas mug, dicipta udah seawal 6000 BCE (dan mungkin lebih awal)

mug zaman Neolitik dari China, rujuk wikipedia

Udah dicipta, dicipta agik, pasya dicipta agik. Tambah gagang. Tukar material. Tukar saiz. Tukar bentuk. Sehinggalah sampe satu tahap orang sik fokus agik untuk reinvent, tapi orang repurpose kan gelas mug. “At the end of reinvention is repurpose”

common merch item, the unskippable ads

Kinek tuk gelas mug di repurpose untuk menjadi mug merchandise, mug prank, mug hiasan, mug mainan, mug karya seni dan macam-macam, engkah logo produk, engkah mesej. Tetap nya dapat pake minum air, tapi disamping ya purpose nya sebagai brand advertising.

Get the concept?

References
https://en.wikipedia.org/wiki/Mug

Pekerjaan yang mengorbankan diri

Waktu bini Laksamana mendapat berita yang nya berjaya oleh kerja cikgu under kementerian, Laksamana madah ngan nya “Berkorbanlah kitak untuk sekolah dan anak murid kitak kelak, jangan risau ngan kamek”. Laksamana tauk, kerja sebagai cikgu memang memerlukan banyak pengorbanan dan kehidupan sidak lebih banyak di sekolah berbanding di rumah. Sebelum tuk pun nya sebagai cikgu tadika, dan Laksamana tauk nya selalu kelelahan ngurus tadika.

Apa yang dikorban oleh seorang cikgu?
👉 masa
👉 tenaga
👉 wang ringgit
👉 kehidupan peribadi

Korban masa
Mun seorang cikgu ya kerja dari jam 7 pagi sampey 5 petang, ya belum dikira sebagai berkorban masa, tapi seorang cikgu udah start berkerja dari nya bangun pagi sampey nya tidur = nyemak kerja murid, molah report, molah RPH, molah laporan…

Korban tenaga
Mun seorang cikgu ya setakat mengajar dalam kelas tekiak kaong, ya belum dikira sebagai berkorban tenaga. Seorang cikgu berkorban tenaga bila nya ngurus majlis rasmi sekolah, majlis di luar, mun jadi warden, pagi kerja hakiki di kelas, malam ngurus murid di asrama.

Korban wang ringgit
Mun seorang cikgu ya beli buku kerja pake muridnya guna duit nak diberik sekolah, ya belum dikira sebagai berkorban duit, tapi kebanyakan dak cikgu ada yang guna duit kedirik untuk beli uniform murid nak sik berkemampuan, bayar photostate kertas kerja untuk murid, beli barang untuk kelengkapan kelas.

Korban kehidupan peribadi
Mun seorang cikgu berhabis masa di sekolah dan kelas, jadi kurang lah masa nya di rumah, apatah gik masa dengan keluarga dan pasangan. Di sia lah dikira sebagai berkorban kehidupan peribadi. Nang benar, dak cikgu pun dapat cuti panjang bila cuti sekolah, tapi tugasnya sik berhenti di sia.

Kazen Laksamana pun seorang cikgu juak, dan Laksamana bangga ada kazen yang dikurniakan kekuatan untuk berkorban demi anak murid dan bakat, personaliti nya yang molah nya cun dengan career nya. Sidak cikgu-cikgu tuk nang cekal dan tinggi keyakinan dirik. Mun sekda orang yang kuat macam sidak, generasi muda kita hilang arah dan sik akan jadi manusia.

Coretan tuk cumalah dari sudut pandang seorang yang bukan cikgu dan bukan staff kerajaan. Laksamana tauk ada banyak serangan terhadap cikgu khususnya cikgu government.

“gaji besar, apa jak lah pengorbanan ya, sik perlu banyak komplen”.

Setiap orang ada pandangan masing-masing. Laksamana sik berminat untuk menyertai perdebatan. Bagi Laksamana, setiap pengorbanan adalah valid dan berhak untuk diiktiraf, dan bukan dalam kalangan cikgu jak, tapi semua jenis pekerjaan yang memerlukan pengorbanan. Sesiapa yang gagal untuk melihat pengorbanan orang, ya maksudnya nya jenis manusia yang susah nak berterima kasih.

5 software yang tokrang patut ada dalam PC

Tapi sebelum ya…
👉 kandungan post tuk adalah 100% pendapat peribadi
👉 jadi nya sik semestinya betul
👉 dan nya sik semestinya sesuai untuk semua orang
👉 majoriti tuk untuk Windows jak, bukan untuk android/ios/mac

Sebagai nota ringkas:
1. Notepad++
2. Everything (file search)
3. SingleFile
4. Greenshot
5. SumatraPDF Reader

#1 Notepad++

nyaman gik mata kita nangga warna tuk

“aik, padahal tiap PC dah ada Notepad”
👉 yes, tapi Notepad++ boleh adjust tema warna
👉 ada syntax highlighting (cun bagi orang yang edit code atau special document)
👉 senang gik mok molah carian teks
👉 setiap file dalam sigek tab (senang ngurus banyak file serentak)

lagipun, Notepad yang biasa sik nunjuk mana-mana file text nak pernah dibukak, dan yang paling best ialah, Notepad++ sik menghilangkan apa-apa teks nak ditulis kita andai kata kita sik sengaja tertutupnya dan sik sempat save…

Laman web rasmi: https://notepad-plus-plus.org

#2 Everything (file search)

mun kita search apa-apa file macam PDF, guna Everything laju gik

“aik, bukan nang dapat search dari Start menu kah?”
👉 yes, tapi mun mok search file atau folder, Everything lebih cekap
👉 performance laju dan softwarenya pun lightweight
👉 dapat search guna wildcard, contoh mun file mp4, taip jak *.mp4

Laman web rasmi: https://www.voidtools.com

#3 SingleFile

simple jak cara make, main right-click jak

👉 sebenarnya tuk bukan software, tapi Browser Extension (Chrome, Firefox..)
👉 nya dapat save page website menjadi sigek file html
👉 file html ya, bila dibukak, masih mengekalkan sifat page ya tadik (walaupun offline)

Mun kita save page dengan cara biasa, page dari file html ya kelak selalunya jadi cacat… pasya kadang-kadang bila dibukak waktu offline, pande rusak terus… dengan SingleFile, insyaAllah sekda masalah.

Laman web rasmi:
https://github.com/gildas-lormeau/SingleFile
atau
https://chrome.google.com/webstore/detail/singlefile/mpiodijhokgodhhofbcjdecpffjipkle

#4 Greenshot

tuk menu untuk setting, powerrrr

👉 Greenshot dapat tolong kita ambik screenshot dan auto save
👉 dapat setting destination untuk tempat screenshot disave
👉 format dapat pilih png/jpg/bmp
👉 dapat pilih screenshot seluruh screen, window tertentu atau custom
👉 nya boleh ada effect bunyi kamera 😂

Memang Windows udah ada utiliti screenshot nya dikpun, dan ada Snipping Tool, tapi Greenshot tetap lighweight walaupun padat dengan ciri-ciri dan setting yang power. Ohh by the way, tolong jangan sesekali make Lightshot (sejenis software sama macam Greenshot juak)

Laman web rasmi: https://getgreenshot.org

#5 Sumatra PDF Reader

pdf reader yang terpaling lightweight

👉 pake bukak PDF + tersangat lightweight
👉 buang jak AdobeReader ya, guna tuk bagus gik

Laman web rasmi: https://www.sumatrapdfreader.org/free-pdf-reader

So ya lah 5 software yang Laksamana galakkan tokrang guna dalam PC untuk memudahkan kerja dan meningkatkan produktiviti… tapi lain orang lain cara so sik perlulah ikut 100%… dan yang penting, semua ya adalah FREE

Sebagai nota ringkas:
1. Notepad++
2. Everything (file search)
3. SingleFile
4. Greenshot
5. SumatraPDF Reader

Have a nice day ❤